Ben en Ruta Likkel zijn onafscheidelijk. Hun liefdesverhaal is er eentje uit de boeken, want ondanks lichamelijke beperkingen zijn ze enorm dol op elkaar. Het echtpaar denkt in oplossingen in plaats van problemen. “We zijn met elkaar verstrengeld”, zegt mevrouw Likkel.
Het liefdeskoppel woont al sinds 1992 in hetzelfde huis en vieren 7 november hun 32-jarig huwelijksjubileum. “Toen we elkaar beter leerden kennen, had ik al wat lichamelijke problemen”, vertelt meneer Likkel. “Ik vroeg Ruta om me niet wilde laten vallen en dertig jaar later zijn we nog steeds samen.” Mevrouw Likkel onthult een van de geheimen van hun lange huwelijk.
Alarmerend ongeval
“We hadden niet zo lang bij elkaar kunnen blijven wonen zonder de hulp van Carinova. We zijn dankbaar voor de ondersteuning door Milou en haar collega-thuiszorgmedewerkers”, vertelt mevrouw Likkel. Want even leek het erop dat meneer Likkel naar een verzorgingstehuis moest.
“We hadden niet zo lang bij elkaar kunnen blijven wonen zonder de hulp van Carinova.
We zijn dankbaar voor de ondersteuning door Milou en haar
collega-thuiszorgmedewerkers”
Mevrouw is al jarenlang mantelzorger voor haar man. “Zo’n anderhalf jaar geleden viel Ben en brak hij zijn been”, vertelt mevrouw Likkel. Hij lag lang op bed en alle zorg gebeurde liggend. “Uiteindelijk kon ik dat fysiek niet aan. Voor de thuiszorg was het ook te zwaar, daarom kwam een verzorgingstehuis ter sprake”, vertelt ze.
Minder afhankelijk
De oplossing bleek een nieuwe plafondlift. “Dat is fijn voor onze zelfredzaamheid. Zo zijn we niet meer afhankelijk van de thuiszorg voor het naar bed gaan,” vertelt mevrouw Likkel.
Het hulpmiddel heeft een wereld van verschil gemaakt voor hun dagelijkse routine. Het maakt het voor hen mogelijk om ’s avonds zelfstandig naar bed te gaan, en voor meneer Likkel om weer in zijn eigen bed te slapen naast zijn geliefde Ruta.
Bijzondere band
Milou speelt met haar collega’s van Carinova een cruciale rol in dit proces. Ze is de contactpersoon voor het echtpaar en staat hen bij in hun dagelijkse behoeften. “We zijn nu helemaal aan elkaar gewend. We hebben een vertrouwensband en we kunnen zeggen wat we willen,” merkt mevrouw Likkel op.
Het vertrouwen tussen hen en Milou heeft de basis gelegd voor een effectieve samenwerking. Ze overleggen regelmatig over de stand van zaken en bekijken of Milou en haar collega’s bepaalde taken kunnen overnemen. Milou bezoekt hen minimaal drie keer per week en staat altijd klaar om te helpen.
Kijken wat er kan
Wat deze samenwerking zo bijzonder maakt, is dat mevrouw Likkel actief betrokken is bij de zorg. Ze wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen met haar man en heeft met Carinova een manier gevonden om dit te realiseren.
“We doen altijd alles in overleg”, benadrukt Milou. “Daarbij kijken we naar wat voor hen het makkelijkst is.” Dit betekent dat ze zowel de wensen van het echtpaar als de mogelijkheden van de thuiszorg in overweging nemen.
De verdeling van zorgtaken
Een voorbeeld van denken in oplossingen is het klaarzetten van de statafel. Dit handige hulpmiddel geeft meneer de mogelijkheid een half uur tot drie kwartier te staan. Zo kan mevrouw hem helpen bij een deel van het aankleden.
“Eerder moest dat op bed, maar van het omdraaien werd Ben draaierig”, zegt mevrouw Likkel. Doordat Milou de statafel klaarzet, kan het echtpaar zelf bepalen wanneer ze hiervan gebruik willen maken.
De verdeling van de zorgtaken gaat organisch. ’s Morgens helpen de zorgprofessionals met onder andere het wassen en de medische zorg voor meneer. Daarna neemt mevrouw de zorg over, zoals het insmeren. Vervolgens kan meneer zichzelf rijden naar de statafel om het ochtendritueel af te maken.
Ze zijn nog steeds dol op elkaar
Milou benadrukt dat de band tussen mevrouw en meneer Likkel hetzelfde is gebleven. “Het is fijn dat ze zo bij elkaar kunnen blijven wonen. Dankzij de aanpassingen in hun huis, zoals de statafel en plafondlift, kunnen ze samenblijven en genieten van hun zelfstandigheid. Ze zijn nog steeds dol op elkaar.”
Eigen regie behouden
Meneer Likkel: “Ik vind het mooi dat mijn vrouw me zoveel kan helpen.” Daar voegt mevrouw Likkel aan toe: “Zo lang mogelijk alles zelf doen, houd je in beweging.”
Voor mevrouw en meneer Likkel draait het allemaal om zelfstandigheid en het behouden van hun eigen leven. “Het is fijn zelf je tijd te kunnen indelen, je potje kunnen koken en zelf de regels te bepalen. Je eigen leven leiden; dat waarderen we,” zegt mevrouw Likkel.
Dag van de mantelzorger
Op 10 november 2023 is het de landelijke Dag van de Mantelzorger: een dag met extra aandacht en waardering voor mantelzorgers. Samen met Carinova besteedt Gemeente Deventer een week lang aandacht aan de mantelzorger. Meer weten over hoe jij als mantelzorger meer hulp kan krijgen? Neem dan contact op met Carinova mantelzorgondersteuning.
Bij Carinova werken we nauw samen met mantelzorgers. Wil jij het verschil maken in het leven van cliënten en ook samenwerken met mantelzorgers? Kom dan werken bij Carinova. Samen maken we het mogelijk!
Bekijk vacaturesDit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de redactie van InDeBuurt