In het diepe springen, je moet het maar durven. Hanna de Groot, verpleegkundige in Wijhe, nam de sprong. “Nieuwe prikkels, dat zocht ik en dat vond ik in de Langdurige Zorg Thuis.” Toen Hanna begon in Wijhe stond de Langdurige Zorg Thuis (LZT) nog echt in de kinderschoenen, “Dat is een enorme uitdaging, je geeft met je team vorm aan iets nieuws. Ik wist niet wat me allemaal te wachten stond.”
13 september 2024
Voor Hanna is het belangrijk om te kijken naar de persoon achter de cliënt, naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. “Vaak kunnen mensen veel meer dan ze in eerste instantie zelf denken. Wij handelen niet alleen, maar activeren en motiveren ook. Je ziet soms cliënten helemaal opbloeien!”
Bij Langdurige Zorg Thuis wordt gekeken naar wat mensen nodig hebben om zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk thuis te blijven wonen. Dit met hulp van het LZT-team en naasten. Zo’n LZT-team bestaat uit leefondersteuners, verzorgende IG, verpleegkundigen niveau 4 en een coördinator. “Elke collega met zijn of haar deskundigheid is van belang in het team. Iedere collega signaleert en observeert vanuit zijn of haar deskundigheid”, vertelt Hanna. Ze geeft een voorbeeld: “Zo kan het zijn dat een cliënt zegt elke ochtend te eten, maar collega's zien dat het brood nooit op raakt. Door dit te rapporteren in het dossier, ontstaat er een beeld. Hierover kan dan het gesprek worden gevoerd met de cliënt en met betrokkenen door de zorgcoördinator."
Overstijgend werk
Naast dat Hanna uitdaging in het werk belangrijk vindt, is afwisseling ook essentieel voor haar. Ze vertelt enthousiast over haar taken. “Naast dat je als verpleegkundige in de wijk werkzaam bent, houd je je als verpleegkundige bezig met de overstijgende taken. Bijvoorbeeld het monitoren hoe het met de cliënten in zorg gaat en het ondersteunen van collega's waar nodig.” Dat er genoeg ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling staat wel vast, mede door de variatie in het werk. “Ik ben nu bijvoorbeeld heel veel in gesprek met cliënten. Soms werken dingen niet en dan blijf je kijken tot het wel werkt. Dat is gewoon heel erg leuk, om veel te schakelen samen met je coördinator en medeverpleegkundige.”
Fijne uren
“Een verschil tussen thuiszorg en LZT zijn de uren die je maakt”, vertelt Hanna. “Ik draai nu achturige diensten en af en toe een korte dienst. Hierdoor heb ik meer dagen helemaal vrij.” Doordat de diensten langer zijn, hebben cliënten vaste zorgmomenten maar zijn er ook momenten om even spontaan bij een cliënt langs te gaan, “Loopt het een keer uit? Dan is dat nodig geweest en is dat geen probleem, want ik werk toch acht uur”, aldus de verpleegkundige.
Toekomst
Hanna is ervan overtuigd dat LZT een mooie stap is, “Er is meer ruimte om te kijken naar de cliënt. Wat heeft diegene voor werk gedaan? Heeft diegene hobby’s? Stel diegene fietste graag, dan kunnen wij kijken wat er nog mogelijk is om toch een rondje te kunnen fietsen.” Ook op praktisch gebied ziet Hanna een groot voordeel, "Er komt een enorme vergrijzingsgolf aan. Met het Langdurige Zorg Thuis team gaan we ervoor dat mensen de regie over het eigen leven behouden, en bieden we de mogelijkheid om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen met begeleiding en zorg. Hierbij leggen we als zorgprofessionals de aandacht op het welzijn, structuur en de begeleiding."
"Het is de kunst om af en toe je zorgbril af te zetten en naar de persoon te kijken."
De visie van de Langdurige Zorg Thuis is volgens Hanna zeker even schakelen. "Het is de kunst om af en toe je zorgbril af te zetten en naar de persoon te kijken. Het kost tijd om de visie volledig te begrijpen. Je bent altijd welkom om op gesprek te komen, dan leggen we het uit!"
Ook werken binnen de Langdurige Zorg Thuis?
Wil jij ook een leuke, uitdagende baan waar je elke dag energie van krijgt binnen de Langdurige Zorg Thuis? Klik dan op de onderstaande knop. Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen!
Jong, nieuwsgierig en ambitieus, dat is Romy (23) uit Heeten. Tijdens haar opleiding Verpleegkunde werkte ze als Talent Nurse bij Carinova. Nu ze is afgestudeerd brengt ze het grootste deel van haar werkweek door in het Deventer Ziekenhuis. Maar afscheid nemen van de thuiszorg? Dat vond ze lastiger dan gedacht. Ze werk daarom nog regelmatig in de thuiszorg, een duobaan dus. Maar wat maakt deze duobaan voor haar zo interessant?
Na het vijfde jaar van vwo zocht Taco (17) een vakantiebaan. Deze vond hij bij Carinova. Gedurende de zomer hielp hij mensen in hun eigen huis met schoonmaken en andere lichte huishoudelijke taken. "Ik was op zoek naar een vakantiebaantje waar ik meer uren kon maken dan bij mijn huidige bijbaan. Toen ik op Instagram een advertentie van Carinova zag, leek het me een mooie kans om iets nuttigs te doen en tegelijkertijd goed bij te verdienen”, vertelt hij enthousiast.
Berdieke (31) heeft al 6 jaar ervaring binnen het team van Colmschate, “Veel variatie en veel gezelligheid maakt deze wijk zo leuk voor mij.” Jorien (23) is één van haar directe collega's, “Het is een diverse wijk waar heel veel verschillende zorg voorkomt. Van jong tot oud. Dat maakt het leuk.”
Judith (50) is een verrassend energieke persoonlijkheid, waardoor je haar niet snel in de club van 50-plussers plaatst. Toch werkt ze al ruim 31 jaar bij Carinova. Waarom ze al die tijd nog steeds met zoveel enthousiasme over haar werk praat? “Ik ben een doener en doeners moeten lekker druk bezig zijn. Maar ik ben óók een denker, bij Carinova vind ik altijd manieren om mezelf uit te dagen. Dat is het geheim.”
Van jongs af aan wist Cynthia (27) het al als ze haar ouders moet geloven. Zij zou in de zorg gaan werken. Op haar zestiende begon ze met de studie Verzorgende IG en kwam Carinova op haar pad. Ondertussen werkt ze al acht jaar bij Carinova, in een andere functie dan in het begin, maar met minstens net zo veel plezier.
Om hulp vragen bij ziekte is niet eenvoudig. Het voelt bezwaarlijk om vrienden of familie om ondersteuning te vragen. Dan is het fijn als je terecht kunt bij iemand die er helemaal voor jou is: een maatje! Rachel (29) is zo'n maatje. Dit doet ze vrijwillig omdat ze het belangrijk vindt om voor anderen klaar te staan. Vaak werkt ze met kinderen en gezinnen. Nu is ze gekoppeld aan een leeftijdsgenoot en merkt ze dat er een bijzondere band ontstaat.
Het vertrouwen tussen Ruta, Ben en Milou heeft de basis gelegd voor een effectieve samenwerking voor de zorg van Ben. Milou (25) werkt als Thuishulp in Lemelerveld en zorgt samen met Ruta voor Ben, zodat zij zolang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
Sijmen (36) is een enthousiaste en ervaren Thuishulp. Hij helpt cliënten het huishouden op orde te houden. Ooit begon hij als oproepkracht bij Carinova, maar het werk beviel hem zo goed, dat hij er zijn vaste baan van maakte. “Je komt bij zoveel verschillende mensen over de vloer.
Metje (59) werkt als Thuishulp bij Carinova in de regio Ommen. Ze poetst bij mensen thuis die dat zelf niet meer kunnen. En voor Metje is het veel meer dan schoonmaken alleen: “Je bouwt een band op met de mensen en je wordt onderdeel van hun omgeving”.
Riëtta werkt al 30 jaar bij Carinova. Waar zij energie van krijgt? Mensen een klein geluksmomentje laten ervaren: door ze te helpen, of door ze juist iets zelf te laten doen. Hoe dat zit? Ze vertelt het ons graag!
Mensen werken steeds minder lang bij dezelfde werkgever. Gemiddeld werken we zo’n 7 jaar bij een organisatie. Dan is het toch wel héél erg bijzonder als iemand een 40-jarig jubileum viert! Jolanda (59) is zo’n bijzonder iemand.
Heb jij wat vrije uurtjes over, doordeweeks of tijdens vakantieperiodes? Denk eens aan een bijbaan in de zorg! En nee, daar heb je dus geen opleiding voor nodig. “Ik vond het zo leuk, dat ik na mijn vakantiebaan bij Carinova ben blijven werken”, vertelt Rosemarijn.
Nico (29) werkt op woonzorglocatie Sint Jozef. Met humor, ‘simpele’ oplossingen en vooruitdenken helpt hij collega's en bewoners om meer rust te ervaren. En dat doet hij met een onuitputtelijke energie en enthousiasme. “Onrust kan je niet voorkomen, maar het is vaak met kleine handelingen makkelijk te verminderen”, vertelt Nico Wientjes (29). We gingen een dag met hem op pad!
Al tijdens haar bijbaantje had Jessie (19) interesse in medicijnen en gezondheid. Ze werkte bij de DA drogist en kon uren besteden aan het uitzoeken welke medicijnen je waarvoor gebruikt én wat de bijwerkingen zijn. Jessie zit nu in het laatste jaar van de opleiding verpleegkundige niveau 4 en werkt bij Carinova als Talent Nurse: de bijbaan in de zorg!
In 2002 werd Rik (40) geconfronteerd met de zorg van zijn vader. Toen ging de knop om. Na jaren werken in de horeca koos Rik voor de schoolbanken en volgt nu de opleiding verpleegkunde.
“Vrijwilligers maken het verschil”. Dat klinkt als een cliché, maar toch zijn dit de woorden die Yolanda (63) zorgvuldig uitkiest om het werk dat ze doet te omschrijven. Al sinds 2017 geeft ze extra kleur aan het leven van de bewoners. De tijd nemen om te achterhalen waar mensen gelukkig van worden, daar gaat het volgens haar om. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Yolanda neemt ons mee in haar ‘werk’ als vrijwilliger.
Ai-j plat könt proat’n, mu-j’t niej loat’n! Een bekend motto in de omgeving Dalfsen. Janneke werkt alweer drie jaar in deze regio als verpleegkundige in de wijk. Of ze zelf ‘plat proat’? “Zo af en toe, maar ik kan het gelukkig wel goed verstaan!”
Werken in de thuiszorg, dat is toch saai! Dan mag je toch alleen steunkousen aantrekken en mensen wassen? Dat zit heel anders! Maaike is verpleegkundige in de wijk en vindt het de mooiste baan die er is. “Er zijn veel vooroordelen over de thuiszorg die ik graag uit de weg ruim”.
Achter de geraniums zitten? Daar zijn mevrouw Holterman en mevrouw De Graaf – Singor niet van! De twee senioren wonen in verschillende woonzorglocaties. We vroegen hen hoe het is om te wonen op onze woonzorglocaties: "Het personeel houdt ons jong”, vertelt mevrouw Holterman. “En we dollen graag met elkaar”, vult mevrouw De Graaf – Singor aan.
Riet Kwakman had huishoudelijke hulp nodig, Aranshi Welday werk. Carinova sloeg twee vliegen in één klap en bracht de twee met elkaar in contact. Nu combineert Aranshi het leren van de Nederlandse taal met het werken als de Thuishulp.
Even de gordijnen opendoen of het eten voor die avond uit de vriezer halen: het lijkt een kleine moeite, maar veel verzorgenden in de thuiszorg kunnen het helaas niet doen. Bij Carinova pakken we het anders aan.
Vervroegd met pensioen. Sommigen dromen er van terwijl anderen er niet aan moeten denken. Peter (64) en Astrid (63) zijn sinds september vorig jaar met vervroegd pensioen. Allebei zijn ze deze zomer toch weer bij Carinova te vinden. Wij vroegen Peter en Astrid waarom.
Het is alweer 16 jaar geleden dat Erna (58) de carrièreswitch maakte naar de zorg, en als wijkverzorgende bij Carinova aan de slag ging. Tot op de dag van vandaag is ze dankbaar dat ze zorg mag bieden aan cliënten.
Ashley (23) is afgelopen december begonnen als coördinerend wijkverpleegkundige bij Carinova. Britt (22) is al wat langer werkzaam bij Carinova en volgt de opleiding hbo-verpleegkundige. Beide maken ze onderdeel uit van het thuiszorgteam in Raalte.
Roelanda (48) en Lian (22) zijn beide verpleegkundigen op woonzorglocatie de Hartkamp. Ondanks hun verschillende achtergrond en leeftijd vullen ze elkaar goed aan: "Wij zijn de ideale mix"
Benthe (20) en Merle (20) zitten in het vierde jaar van de opleiding verpleegkunde. Naast hun opleiding werken ze als Talent Nurse bij Carinova. Een bijbaan waar ze veel werkervaring op doen en hun kennis alvast kunnen inzetten.
Werken in de thuiszorg saai? Daar denkt Maxime (25), coördinerend wijkverpleegkundige, inmiddels anders over. "Ik had altijd een beeld van de thuiszorg dat het niet uitdagend en saai zou zijn. Tot dat ik tijdens mijn hbo-v studie in de thuiszorg terecht kwam.”
Marleen (57) is medewerker dagbesteding op een somatische afdeling op 'De Hartkamp' in Raalte. Met meer dan 35 jaar ervaring is ze een echte deskundige. Haar uitdaging in het werk is om elke dag weer een lach op het gezicht van de bewoners te toveren.
Karin (46) gooide het roer om en zei haar baan in de meubelbranche vaarwel. Nu wordt ze opgeleid tot verzorgende binnen Carinova. “Dit is het echt voor mij. Mijn vorige baan was leuk, maar ik miste uitdaging.”
Tonnie (23) maakte de overstap vanuit de woonzorg naar de thuiszorg en is nu werkzaam als coördinerend wijkverpleegkundige in Deventer. "Als coördinerend wijkverpleegkundige ben ik er niet alleen voor de cliënt, maar ook voor het team."